Sfârșitul timpuriu al eleganței. Dar am făcut totul, spune Holek

Sfârșitul timpuriu al eleganței. Dar am făcut totul, spune Holek

În toamnă, Mario Holek a încercat să se spargă în Příbram, dar după vindecarea unei dureri de achilovka, a apărut o problemă mai complicată. „Antrenorul de fitness nu părea să aibă ritm cardiac, așa că m-am dus la testele de stres și cardiologului nu i-a plăcut inima”, spune un fotbalist în vârstă de 32 de ani. „Întrucât am o familie, nu am nevoie să risc nimic”, el explică de ce, la vârsta când ceilalți sunt încă în vârf, și-a adus cariera profesională la sfârșitul anului trecut.

“Consider că sunt lucruri mai importante decât alungarea unui balon. În plus, am jucat ceva, așa că sunt fericit.Când m-am dus la Brno să-l privesc pe Zbrojovka ca un băiețel și am predat mingi lui Honza Maroši sau Švanci (Petr Švancar), m-am gândit că aș vrea să joc liga. Nu am visat niciodată la reprezentare. Și am făcut totul. ”

În adolescență, în 2005, când Holek s-a promovat la Brno A, era evident că în acest copil era ceva cu fața unui copil.

“De îndată ce a intrat în cabină, știam că este un fotbalist grozav și un băiat cu scop care știa la ce se află”, își amintește Jan Trousil, fostul opritor Zbrojovka. „El a fost foarte bine condus de părinți și nu a jucat pentru nimic.De la început, natura și comportamentul lui au arătat că va atinge suficient. ”

Mișcare și previziune grațioase

În afara terenului, Holek părea inconfundabil, aproape timid. Cu toate acestea, el recunoaște acum: „În echipă erau o mulțime de cocoașe, așa că nu ai sărit prea mult.” Cu toate acestea, în tricoul său de luptă, el a acționat fără precedent pentru vârsta sa. În mijlocul avansului Brno, în care l-a asigurat pe maestrul ofensiv Tomáš Polách, a reușit nu numai să facă lucrări negre, ci și să distribuie cu atenție balurile.

“Îmi amintesc numai de el bine. A fost unul dintre cei mai buni jucători cu care am jucat vreodată ”, mărturisește Polách. „Avantajul său uriaș era mișcarea elastică.A fost un fotbalist extrem de muncitor, care a făcut un pas atât de ușor, așa că a reușit să iasă dintr-o mulțime de situații dificile și tot arăta elegant. ”

Holek zâmbește la această mențiune. „Nu m-am văzut niciodată cum arătam”, spune el. Cu toate acestea, își amintește foarte bine timpul petrecut lângă Polách. „Alergam, eram peste tot și nicăieri. Și i-a dat o idee. ”

Când alți tineri talentați precum Luboš Kalouda sau Marek Střeštík s-au alăturat rândului central al lui Brno, Zbrojovka a putut lupta pentru pozițiile de top ale ligii. În 2007, a terminat pe locul cinci, chiar cu un sezon mai mare.

„Mai ales Mario și Ondra Mazuch se potrivesc între noi și știam că ne vor ajuta.Datorită mișcării sale grațioase, Mario a avut o îndrumare excelentă a balonului și, în timp, a devenit încrezător în sine și a devenit periculos înainte. Împreună cu Polon (Polách) și-au pus notele și s-au completat perfect ”, descrie Trousil.

“Ne întrebam unde ar trebui să fie oricare dintre noi. El a îndeplinit-o perfect, nu atât “, spune Polách. „A fost un jucător foarte inteligent, capabil să citească și să prezică corect situația. A făcut multă muncă cu încăpățânarea sa. În plus, a fost un băiat pozitiv și cinstit. ”

Jurând pasionați de Brno

În iarna 2008, Zbrojovka a vândut Holka pentru grăsime suma către Dnipropetrovsk ucraineană.În timp ce acum clubul este din nou în lumina reflectoarelor după faliment, atunci a fost un membru mobil al elitei ucrainene.

“Îmi amintesc doar de bine. Era o școală, fondul și jucătorii erau pe un nivel complet diferit decât știam. Am învățat limba, mi-a dat și ceva fotbal ”, se uită înapoi la singura sa logodnă străină. „În Sparta, jucătorii se află sub multă presiune, dar îi determină pe oameni să continue să lucreze pe ei înșiși. Am avut o echipă grozavă acolo și nu pot să o las să se întâmple ”, spune Holek, care s-a retras de la un mijlocaș la un opritor.

„Jirka Jarošík a fost rănită iarna și nimeni altcineva nu a fost acolo, așa că antrenorii mei m-au încercat acolo.Mi-a plăcut să am jocul înaintea mea și am avut mai mult contact cu balonul decât în ​​rezervă, așa că poate am fost mai bine acolo în finală. ” Sparta a pâlpâit în ultimii ani. Alături de el au fost deja menționați Kalouda, Střeštík, Mazuch, dar și Lukáš Mareček și Josef Šural. „Nu știu ce a fost, dar a fost destul de amuzant”, spune maestrul din 2014.

Pe de altă parte, unele drumuri spre Brno nu erau atât de amuzante. „Aveau niște bannere cu mine acolo cu Marec. Și când am jucat Sparta European League la Bratislava, au fost fani de la Brno care ne-au înjurat, ceea ce a fost destul de trist.Se plictisește puțin, dar oamenii sunt diferiți și nu poți face nimic în acest sens. ” “Am putea fi ispitit, dar nu se întâmplă nimic”, ridică din umeri. „Ne place aici, dar acum nu există nimic care să mă țină aici și avem întreaga familie în Brno, așa că ne gândim să ne întoarcem”, spune Holek.

Nu lipsește încă fotbalul. „Vom vedea cum va trece timpul, dar acum mă bucur să fiu mai dedicat familiei mele. În același timp, mă întreb ce aș putea face în viitor. Vreau să urmez un curs de antrenor de fitness și o licență de antrenament de fotbal.Aș dori să continui să fac sport, dar nu știu exact ce direcție vreau să iau. ” „Cu siguranță pentru echipa națională și apoi pentru marile meciuri europene din Sparta. A fost întotdeauna plin de stadioane, atmosferă deosebită și experiență grozavă. ”

Close